Buurttuin in hartje Ypestein


Vul ook de enquete in: klik hier


In de wijk Ypestein is het idee geboren voor een buurttuin. Het enthousiasme en plezier tijdens een zaai- en plantdag voor kinderen was zo groot, dat initiatiefneemster Dorien Reiche het plan opvatte voor een buurttuin rondom de basisscholen de Meander en de Paulus. Met de basisscholen is vervolgens overlegd wat de wensen de mogelijkheden waren in de directe omgeving van de school. Het moest in ieder geval een echte buurttuin worden. Voor alle (groot)ouders en bewoners die het leuk vinden om samen met kinderen te tuinieren. Maar ook voor buurtbewoners die zelf af en toe in de buurttuin willen werken. Een tuin waarin ook (geestelijk) minder validen betrokken zijn. Een plek waar je je buurtgenoten ontmoet en na het tuinieren wellicht nog een kopje koffie drinkt in wijkgebouw de Ypsalon. Maar vooral een plek om te genieten.

De ervaring leert dat mensen elkaar weer leren kennen als ze samenwerken. Jongeren en ouderen ontmoeten elkaar in de buurttuin. Jongeren leren van ouderen hoe ze moeten tuinieren en oudere mensen worden weer meer betrokken in de maatschappij. En wanneer je samen met elkaar een tuin maakt, zal dit ook minder snel vernield worden.

Op 17 september jl. is de voorbereiding van de buurttuin gestart met de basisscholen de Meander en de Paulus, Wijkvereniging Ypestein, Vereniging Groei en Bloei en de GGZ. Organisaties als de Vereniging IVN, Stichting Welzijn en het Clusiuscollege zijn inmiddels ook benaderd om mee te denken en te helpen bij het realiseren van de buurttuin. Er zijn allerlei idee├źn en wensen voor een bloemenweide, een vlindertuin, fruitbomen en mooie stukjes natuur voor kinderen om in te spelen, te ontdekken en te genieten.
Maar een buurttuin is geen buurttuin zonder buurtbewoners die hieraan mee willen helpen en enthousiast zijn om de tuin op te zetten en te onderhouden.

De buurttuin komt op een nu nog door de gemeente Heiloo beheerd stuk grond. Met als belangrijke voorwaarde dat het dan wel een echte buurttuin moet zijn, voor en door buurtbewoners. En dat er goed gezorgd wordt voor het onderhoud van de buurttuin.
Hoewel dit een initiatief is vanuit de wijk Ypestein, hebben wellicht meer mensen in Heiloo interesse om mee te werken aan deze tuin. En de generatie met veel levenservaring is absoluut zeer welkom: zij heeft immers nog de kennis en ervaring van tuinieren die de jongere generatie vaak niet meer bezit.

Wilt u meewerken aan de buurttuin? Heeft u wensen ten aanzien van de tuin, goede suggesties, of misschien wel bezwaren?
U kunt uw reactie laten weten door een mailtje te sturen naar: [email protected]
U kunt daarin ook aangeven op welke manier u zou willen helpen, bijvoorbeeld bij het begeleiden van de kinderen, bij de aanleg of het onderhoud van de tuin. Of wellicht heeft u tuingereedschap dat de buurttuin zou kunnen gebruiken.

Bij voldoende belangstelling wordt komende winter al een aanvang gemaakt met het ontwerp voor de tuin.